Bespovratna sredstva EU za projekte deinstitucionalizacije osoba sa mentalnim smetnjama

Bez autora
Aug 01 2013

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović prisustvovala je danas predstavljanju javnog poziva “Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama”. Javni poziv odnosi se na podnošenje predloga projekata iz ove oblasti za dodelu bespovratnih sredstava u okviru projekta “Otvoreni zagrljaj”, koji finansira EU.Reč je o konkursu za projekte ustanova, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija koji za cilj imaju uključenje u društvo i aktivan život osoba sa mentalnim poteškoćama, a na raspolaganju su sredstva od 2,25 miliona evra.

Bespovratna sredstva EU za projekte deinstitucionalizacije osoba sa mentalnim smetnjamaMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović prisustvovala je danas predstavljanju javnog poziva “Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama”.

Javni poziv odnosi se na podnošenje predloga projekata iz ove oblasti za dodelu bespovratnih sredstava u okviru projekta “Otvoreni zagrljaj”, koji finansira EU.

Reč je o konkursu za projekte ustanova, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija koji za cilj imaju uključenje u društvo i aktivan život osoba sa mentalnim poteškoćama, a na raspolaganju su sredstva od 2,25 miliona evra.

Odobravaće se projekti u trajanju od 10 do 18 meseci, u iznosu od 50.000 do 200.000 evra, uz kofinansiranje od 15 posto. Rok za prijavljivanje je 31. oktobar.

Đukić-Dejanović je na skupu u Medija centru istakla da to ministarstvo podržava realizaciju projekata koji treba da omoguće deinstitucionalizaciju osoba sa mentalnim smetnjama i lakši povratak u zajednicu nakon lečenja i boravka u ustanovama.

Ona je navela da su osobe sa mentalnim smetnjama često diskriminisane u društvu, da ih čak i porodica napušta, pa u psihijatrijskim bolnicama ostaju mesecima i godinama.

Takođe, Đukić-Dejanović je naglasila da je veoma važno obezbediti dobru podršku ovakvim osobama kada napuste bolnicu, a značajnu ulogu u tome imaće domovi zdravlja.

Prema podacima tog ministarstva, od 158 domova zdravlja u Srbiji 74 ima svoje psihijatre, a radi se na tome da ih bude što više ili da barem lekari opšte prakse budu dodatno obučavani, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, među mentalnim smetnjama najčešća je depresija, a procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da će 2.020 godine depresija po broju obolelih biti na drugom mestu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins pozdravio je napore koje Vlada Srbije čini kada je reč o deinstitucionalizaciji osoba sa mentalnim smetnjama.

Martins je naveo da je EU od 2007. godine do danas uložila 144 miliona evra u sektor socijalne zaštite u Srbiji, dok je u zdravstvo uloženo 147 miliona evra, pri čemu je najavio nastavak podrške.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković saopštila je da je jedan od glavnih ciljeva tog ministarstva da broj osoba sa mentalnim smetnjama u ustanovama bude što manji.

Ona je naglasila da uslovi u tim ustanovama ponekad nisu zadovoljavajući,pri čemu je izrazila nadu da će projekti sa ovog javnog poziva, koji će se realizovati uz pomoć EU, doprineti da se situacija popravi.

Predstavljanju pomenutog javnog poziva prisustvovalo je približno 70 predstavnika javnih ustanova, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik